Cserépkályha

A cserépkályha:


A cserépkályha a leggazdaságosabb és egyben a leginkább környezetbarát fűtési forma.
A cserépkályha legfőbb szerkezeti elemei:

- a kályha teljes nagyságában szinte egyenletes hőelosztást,  és hosszú hőtárolást biztosító samott-téglából kiépített füstjárat,
- valamint az esztétikus és kellemes hőérzetet nyújtó csempeburkolat,
- és egy zárt, vagy üvegezett kialakítású kályhaajtó.

A cserépkályhák általában - nagyságtól függően - 2-3 óra alatt fűthetőek fel teljesen, de mindennapos használat során ez az idő 1 órára rövidül. A cserépkályha előnyös tulajdonságai (hosszú - akár 12 óra - hőtárolóképesség és alacsony fűtőanyag-igény) leginkább a rendszeres használat során mutatkoznak meg.


Autómata égésvezérlés:


A cserépkályha ellátható autómata (elektrónikus) égésvezérléssel is, amely a füstgázhőmérséklet függvényében szabályozza az égés intenzitását, lehetővé téve egyszerre nagyobb mennyiségű fa behelyezését a tűztérbe. Mivel az égésszabályozó segítségével az égési folyamat szabályozottá vált, hőérzetünk is kellemesebb, a leadott meleg egyenletesebb, tovább tart. A felhasznált tüzelő mennyisége érezhetően csökken, a hatásfok viszont jelentősen nő.
Az autómata égésvezérléses rendszer ezenkívül lehetővé teszi a cserépkályha 'beprogramozását' is. Ekkor a kályha az általunk kívánt időszakon belül működik, gyújt be ill. kapcsol ki.